Įvyko pažintinis informacinis renginys turizmo tema

Šakių krašto vietos veiklos grupė, bendradarbiaudama su teritorijos gyventojais, verslo, valdžios ir nevyriausybinėmis organizacijomis, parengė naujos, t. y. 2023-2027 m. vietos plėtros strategijos projektą.
Naujajame laikotarpyje vietos plėtros strategijai planuojama skirti 1 635 633,00 Eur, iš kurių 80 proc. bus skirta vietos projektų įgyvendinimu, o 20 proc. - vietos projektų administravimui.
Atlikus VVG teritorijos stiprybių, silpnybių, galimybių ir grėsmių analizę, atsižvelgus į susitikimų su tikslinėmis grupėmis ir vykdytų vietos gyventojų ir organizacijų apklausų rezultatus, buvo konstatuota -
Šakių krašto VVG vizija - Šakių kraštas - kūrybingų, vietos identitetą puoselėjančių ir darniai veikiančių gyventojų kraštas!
Vietos plėtros strategijos tema - Šakių krašto turizmo potencialo plėtra kaimiškų vietovių gyvybingumo stiprinimui.
Todėl 2023 m. gegužės 18 d. grupė mūsų krašto gyventojų, gyvenamąją vietą deklaravusių Šakių rajone (išskyrus miesto teritoriją), vietos savivaldos atstovai bei Turizmo ir verslo informacijos centro specialistai lankėsi įmonėse, įstaigose, organizacijose bei pas fizinius asmenis, įgyvendinusius Šakių krašto VVG paramos lėšomis finansuojamus 2016-2023 metų vietos plėtros strategijos projektus, kurie siejasi su turizmo paslaugų teikimu. Taip pat grupė lankėsi ir su projektais nesusietuose objektuose, kurių veiklos yra neabejotina mūsų krašto turizmo jėga, jau ne vienerius metus traukianti ir priimanti didelius ir vis didėjančius turistų srautus. Didžiausias vaidmuo čia tenka mūsų krašto dvarams. Taip pat renginio dalyviai lankėsi ir tokiose vietose, kuriose veiklų ir paslaugų teikėjai savo gyvenimo būdu ir požiūriu į poilsį ir turistą atstovauja lėtąjį turizmą, jau ne vienerius metus augina šią tradiciją ir ateityje gali tapti ir Šakių krašto Vietos veiklos grupės bičiuliais - projektų vykdytojais. Todėl užtikrintai teigiame, jog tokios išvykos yra aktyvinamoji, drąsinamoji priemonė ir tiems, kurie domisi, ir tiems, kurie savo namuose priima ir galimai planuoja savo veiklas stiprinti. Kartu visą dieną Šakių krašto pažinimui skyrė ir naujosios strategijos kūrimo konsultantė Ieva Kudabaitė.
Tad galima motyvuotai teigti, jog dabartinės strategijos pažinimo ir vykdymo pagrindu vyksta planingas naujosios strategijos formavimas. Tad skaitydami visi pasileiskime į pažintinę mūsų krašto kelionę.

1. Pirmasis projektas - Lekėčių bendruomenės moterų klubo projektas - tai dar Šakių krašto Vietos veiklos grupės 2007-2013 metų strategijos projektas ‚,Tradicinių amatų ir etnokultūros puoselėjimas“ ( LEADER-12-ŠAKIAI-03-028). Tai projektas, atnešęs Lekėčių bendruomenei ne tik akivaizdžią ilgus metus trunkančią naudą per įsigytą įrangą edukacijoms, bet ir paklojęs pagrindą Moterų klubui rašyti naują projektą Šakių krašto Vietos veiklos grupei ir plėsti savo veiklas, garsinančias Šakių rajono Lekėčių miestelį ir visą Zanavykiją. Tai ir šakočio kepimas, ir ruginės duonos gimimas, ir žolelių galios atradimo pažinimas, ir plačiai šiuo metu paplitusių hidrolatų gamyba...
2. Antrasis projektas, pristatytas šio apsilankymo metu, buvo Lekėčių bendruomenės moterų klubo projektas - „Lekėčių krašto lankytini objektai ir produktai“ (ŠAKI-LEADER-6B-KV-1-1-2018) ( LEADER-19.2-SAVA-4). Paramos suma - 9500,00 eurų. Projekto metu buvo sukurti penki nauji produktai: katalogas, lankstinukas, virtulus turas, vidaus stendas, lauko stendas. Apsilankymas Lekėčių kulinarinio paveldo namuose ir moterų klubo vadovės Vaidos Brazaitienės pasakojimas nepaliko abejingų ir abejojančių - meilė kraštui ir trauka turistui čia tikra!

 

3. Trečiasis projektas – tai Dainiaus Venckūno projektas ,,Inovatyvių sveikatingumo paslaugų komplekso sukūrimas poilsiavietėje „Paliekys“ (ŠAKI-LEADER-3A-D-6-14-2020) (LEADER-19.2-SAVA-5). Paramos suma - 44 949,00 eurai.

Projekto tikslas buvo - inovatyvių sveikatingumo paslaugų komplekso sukūrimas Lekėčiuose. 

Projekto uždaviniai:

1. Pastatyti 35,30 m2 pastatą (pirtį) su terasa;

2. Pastatyti 30 m2 pastatą (masažo namelį);

3. Įsigyti 31 m2 vasarnamį (poilsio namelį);

4. Įsigyti statybines medžiagas (medieną, santechniką, elektros instaliaciją) ir įrangą (SPA baseiną, vaikų žaidimų aikštelę, projektorių, dviračius, pirties krosnį, dujų katilus, virtuvėlės įrangą, poilsio kambario baldus, masažinį stalą, relaksinius masažo gultus, sėdmaišius);

5. Sukurti 1,5 naujos darbo vietos (etato) vadybininkui (-ei) ir pirtininkui (-ei)-masažuotojui (-ai).

               Labai daug darbų padaryta ir darbo įdėta - ši jauki poilsiavietė ,,Paliekys“ 2023 m. gegužės 28 d. kviečia visus į atidarymą ir oficialiai skelbia savosios veiklos pradžią! Mes tikime šio projekto sėkme ir sukurtų paslaugų paklausumu - projekto vykdytojo Dainiaus Venckūno požiūris į tai, ką jis daro ir į turistą - tiesiog negali nežavėti - švara, tvarka, patogumas, visų detalių turisto poilsiui apgalvojimas - tai yra tie dalykai, kurie negali nebūti žmonių įvertinti!

4. Ketvirtasis projektas – tai Žydrūno Naujokaičio projektas „Mobilios kupolų nuomos paslaugos sukūrimas“ (ŠAKI- LEADER- 6A-D-10-9-2021) (LEADER-19.2-SAVA-10).

Paramos suma 59973,00 eurai.

Projekto tikslas buvo - inovatyvios mobilios kupolų nuomos paslaugos renginių organizavimui bei  apgyvendinimui ir poilsiui sukūrimas.

Projekto uždaviniai:

1. Įsigyti kupolą renginių organizavimui;

2. Įsigyti 4 kupolus apgyvendinimui ir poilsiui;

3. Sukurti elektroninę užsakymų platformą;

4. Sukurti 2 naujas darbo vietas.

Šio projekto išskirtinumas ir inovatyvumas mūsų krašte sudomino ir sužavėjo apsilankiusius -  vienoje vietoje išstatytus penkis kupolus, kurie pasiruošę bet kada pagal užsakymą iškeliauti į užsakovo pageidaujamą vietą, pamatysi ne taip dažnai, o Zanavykijoje niekur... Projekto vykdytojas Žydrūnas Naujokaitis optimistiškai nusiteikęs - veiklos bus!

5. Varlių namelis Lukšiuose - tai Redos Pečiulienės - Šilingės vaikystės žaidimas, virtęs viso gyvenimo žaidimu, kuris dabar traukia turistus iš visos Lietuvos ir net iš atskirų užsienio šalių. Nuo vaikystės pamilusi šį gamtos padarėlį, nuo sūnaus gimimo, o tai jau buvo prieš 17 metų, pradėjusi kolekcionuoti visokiausios medžiagos, struktūros, paskirties, dydžio ir vertės varles, šiandien Reda priskaičiuoja jau 6200 varlių, iš kurių, beje, dviejų vienodų nėra! Turistai traukte traukia į šį mielą mūsų krašto kampelį - Lukšius, kuriuose prie savo namų kieme pastatytų varlių namų vartų svečius pasitinka visada linksma, gerai nusiteikusi ir laiminga Varlių Karalienė - mūsų Reda!

6. ,,Gamtos girnos“ - Renatos Reklaitytės nuostabaus grožio pavadinimo vieta, kurioje turistai gali pažinti šakočio kepimo paslaptis nuo pat tešlos užsimaišymo... Nedidelė kepyklėlė, nedidelė smaližių grupė, bet didelis darbas ir gali būti net didelis šakotis! Reikia tik susirasti Beduonės kaimą, esantį Lukšių seniūnijoje - o tada čia gyvenanti darbšti šeima Jums pasakys - neturim duonos, bet turim šakočių! Beje, kepa jie ir duoną, ir dar riešutų duoną!

7. Penktasis projektas – tai MB „Greitos bitės“ projektas „MB „Greitos bitės“ verslo plėtra, kuriant naujas paslaugas ir  darbo vietas“ (ŠAKI-LEADER-3A-D-6-4-2020) (LEADER-19.2-SAVA-5). Paramos suma - 44 467,00 eurai.

Projekto tikslas buvo - vietos ištekliais pagrįstų produktų vertės didinimas ir maisto tiekimo grandinių ir vietos paslaugų plėtojimas. 

Projekto uždaviniai:

1. Įsigyti ir įsirengti tinkamas patalpas medaus perdirbimo cechui - modulinius namelius;

2. Įsigyti reikiamą įrangą (medaus dekristalizatorių, medaus džiovintuvą, kremavimo įrenginį, fasavimo aparatą, vaško dangtelių lydytuvą, duonelės kūlimo mašiną, krovininį furgoną);

3. Sukurti receptūras ir pradėti gaminti kreminį medų su priedais;

4. Įrengti patalpas bei įrangą bičių duonelės kūlimui ir džiovinimui;

5. Sukurti 1,5 darbo vietos darbui medaus perdirbimo ceche;

6. Gauti valstybinės maisto veterinarinės tarnybos leidimą - maisto tvarkytojo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.

Viskas padaryta, veikla vyksta ir plečiasi. Susitikimo su projekto vykdytoju Kęstučiu Ūsu metu žmonės susidomėję klausėsi apie bitės gimimą ir gyvenimą, apie medų ir nektarą, apie lipčių ir sveikatą... Laimė matyti žmones, mylinčius savąjį darbą!

Informacinio renginio metu renginio dalyviams buvo pristatyti dar keli su turizmu labai stipriai susiję projektai – leidiniai ir filmas.

 

8. Zyplių dvaro ansamblis - vienas iš krašto perliukų! Apie šį turizmo objektą galima kalbėti daug ir ilgai - ir tai nuolat daro dvaro darbuotojai ir gidai. Šį kartą mus priima gidas - personažas Redas Miškinis, pavedžiodamas grupę pasirinktinai po dvaro oficinas, kuriose vienoje iš jų yra išmanus 4 žvaigždučių viešbutis, maloniai priimantis poilsiui turistus, o kitoje vyksta dideli renovavimo darbai, siekiant įveiklinti oficiną taip, kad ji būtų patraukli turistams - žmonėms, kurie čia labai laukiami.  

 

9. Šeštasis projektas - tai Lukšių bendruomenės centro projektas „Lukšiai - muziejus po atviru dangumi“ (ŠAKI-LEADER-6B-KV-9-5-2021) (LEADER-19.2-SAVA-4). Paramos suma - 7415,00 eurų.

Projekto tikslas buvo: leidinio apie Lukšių kraštą, kuris turėtų išliekamąją istorinę, pažintinę ir šviečiamąją vertę, reprezentuotų Lukšius turistams, parengimas ir išleidimas.

Renginio metu projektą pristatė Lukšių bendruomenės centro narė Rima Bendorienė. Ji papasakojo, kad yra išleistas leidinys „Lukšiai – muziejus po atviru dangumi“, kuris išsamiai, įtraukiant visus objektus, reprezentuoja Lukšių kraštą ir tuo pačiu leidžia turistams (miestelio svečiams) lengviau pažinti, surasti lankytinas vietas Lukšiuose. Leidinys išleistas 1000 egzempliorių tiražu (lietuvių, rusų ir anglų kalbomis).

10. Septintasis projektas  - tai Zanavykų seimelio projektas „Zanavykų krašto kulinarinis paveldo išsaugojimas“ (ŠAKI-LEADER-6B-KV-9-4-2021) (LEADER-19.2-SAVA-4). Paramos suma  - 7413,00 eurų.

Projekto tikslas buvo - Zanavykų krašto kulinarinio paveldo išsaugojimo parengiant ir išleidžiant leidinį užtikrinimas.

Renginio metu leidinį pristatė  restorano ,,Kuchmistrai“, prisidėjusio savais receptais leidiniui,  atstovas gidas Redas Miškinis. Jis papasakojo apie sumanymo išleisti knygą ištakas, receptų rinkimo ir kaupimo aplinkybes - taip gimė ,,Istorinė Zanavykų virtuvė", išleista 600 vnt. tiražu trimis kalbomis. Zanavykija turi vertingą leidinį! Zanavykų krašto kulinarinio paveldo leidinys prisidės prie krašto tradicijų bei kultūrinio identiteto išsaugojimo. Leidinys bus naudingas tiek krašto istorija, tiek kulinarija, tiek senųjų dvarų kultūra besidomintiems gyventojams bei užsienio turistams.

 

11. Aštuntasis projektas – tai VšĮ „Šakių turizmo ir verslo informacijos centras“ projektas „Turistinio leidinio „Šakiai. Pažink. Paragauk. Pajusk“ leidyba“ (ŠAKI- LEADER- 6B-KV-11-9-2021) (LEADER-19.2-SAVA-4). Paramos suma - 8000,00 eurų.

Projekto tikslas buvo: Zanavykų krašto lankomumo ir žinomumo, populiarinant jį per Zanavykų krašto kultūros savitumo išsaugojimą ir  tradicijų tęstinumą, didinimas.

Renginio metu projektą pristatė VšĮ „Šakių turizmo ir verslo informacijos centras“ specialistė Vaida Zimnickienė. Ji papasakojo, kad yra išleistas leidinys „Šakiai. Pažink. Paragauk. Pajusk“. 100 egzempliorių tiražu yra atspausdinta leidinio lietuvių kalba popierine versija, kuri skirta rajono reprezentacinėms reikmėms, turizmo agentūroms, kelionių organizatoriams, kitų rajonų turizmo informacijos centrams. Elektroninis leidinys bus parengtas lietuvių, anglų ir lenkų kalbomis, kuris ateityje bus nuolat atnaujinamas, įtraukiant naujus paslaugų teikėjus, įvairiapusiškai ir naujai pristatant turistines vietoves.

Linkim savo kraštui, kad jame besilankantys turistai leidinyje „Šakiai. Pažink. Paragauk. Pajusk“ rastų tai, kas juos džiugintų, kas keltų jų smalsumą ir nenumaldomą norą pažinti, paragauti, pajusti… Šakius!

 

12. Devintasis projektas - tai VšĮ „PRIC“ projektas „Zanavykų krašto kultūros savitumo ir tradicijų išsaugojimas, kuriant dokumentinius filmus“ (ŠAKI-LEADER-6B-KV-6-15-2020) (LEADER-19.2-SAVA-4). Paramos suma - 9975,00 eurų.

Renginio svečius maloniai nustebino ir nudžiugino parodytas VšĮ „PRIC“ vykdyto projekto “Zanavykų krašto kultūros savitumo ir tradicijų išsaugojimas, kuriant dokumentinius filmus“ metu sukurtas filmukas apie Zanavykiją! Jį pristatė restorano ,,Kuchmistrai“ direktorė Jolita Briedė. Ji puikiai žino šio filmo kūrimo subtilybes, nes didelė dalis veiklų, vykdant šį projektą, vyko restorano aplinkoje.

Projekto tikslas buvo - Zanavykų krašto identiteto, skatinant kultūros savitumo išsaugojimą ir tradicijų tęstinumą, įprasminant krašto kultūros ir istorijos palikimą dokumentiniuose filmuose, skirtuose pristatyti Zanavykų kraštą, užtikrinimas. 

Projekto metu sukurti 3 reprezentaciniai videofilmai, kurie pristato Zanavykų kultūrą, tradicijų išsaugojimą ir tęstinumą, įtraukiant Šakių krašto dvarų istorijas ir palikimus. Videofilmas yra trijų formatų: 1) filmas iki 10 min trukmės. Jame atsispindi Zanavykų kultūra, tradicijos, Šakių krašto dvarų istorija, palikimas, kulinarinis paveldas; 2) filmas iki 60 s trukmės. Jame atsispindi Šakių rajono dvarų palikimas; 3) filmas iki 30 s trukmės. Tai 10 min filmo trumpinys.

 

13. Dešimtasis projektas - Kidulių jaunimo ekologinio klubo „Šerenta" projektas „Zanavykiškų žolelių nauda“ (ŠAKI-LEADER-1A-D-6-13-2020) (LEADER-19.2-SAVA-6) . Paramos suma - 35 179,08 euro.

Tai bendruomeninio verslo projektas. Projekto tikslas buvo - regioninių produktų integracijos, bendradarbiaujant su vaistinę žaliavą auginančiais vietiniais ūkininkais, perdirbant ir prekiaujant vaistinėmis arbatžolėmis bei vaisių/daržovių saldainiais/cukatomis, skatinimas.

Projekto uždaviniai:

1.Įsigyti projekte numatytą įrangą: konvekcinės džiovinimo sistemos džiovinimo kamerą, džioviklio ruošimo - tiekimo sistemą su šildytuvu, džiovyklės šilumos generavimo sistemos papildomą - dirbtinį šilumos šaltinį, šilumos akumuliavimo - paskirstymo sistemą, buitinių nuotekų  biologinius valymo įrenginius.

2.Sukurti vieną darbo vietą (0,85 etato).

Projekto vykdytojo atstovė Inga Navlickienė pasakoja, kad viskas nupirkta, sumontuota, jau veikia. Tai yra subtilybių apie žolių pasaulį pilnas ir toli gražu nelengvas darbas. Projekto sumanymą įtakojo gyvenimas nuostabiame gamtos kampelyje, žalia aplinka, kvepiančios žolelės ir tikėjimas jomis bei ekologinė kryptis. Todėl šio sumanymo įvykdymui reikia daug ir kruopščiai dirbti.

14. Kidulių dvaras - geros nuotaikos dvaras, kuriame dirbančios darbuotojos įsikūnija į dvaro merginas ir pasakoja praeities istorijas ir prisiminimus... Ir be abejo tai, kas šiame dvare vyksta šiais laikais... Mus priėmusios Milda Prūsaitytė ir Irma Svetlauskienė kalbėjo apie edukacijas, užsiėmimus, dvaro kvapą ir šokius - senuosius dvaro šokius, kurie, be jokios abejonės, karaliauja ir čia, Kidulių dvare, ir šiais laikais... 

15. Vienuoliktasis projektas - Ernestos Šiuikienės projektas „Pušynas“ (ŠAKI-LEADER-6A-D-8-3-2020) (LEADER-19.2-SAVA-10). Paramos suma - 40000,00 eurų.

Projekto tikslas buvo - unikalios apgyvendinimo paslaugos Šakių rajono teritorijoje – moderniuose nameliuose medžiuose sukūrimas.

Projekto uždaviniai: 

1. Pastatyti du modernius, šiuolaikiškus namelius medžiuose (vienas namelis keturvietis 18,64 m2 ploto su 7 m2 antresole, kitas dvivietis - 23,33 m2 ploto) su vitrininiais langais, pilna vidaus ir išorės apdaila ir įranga;

2. Sukurti dvi naujas darbo vietas (etatus).

Projekto vykdytojos Ernestos Šiuikienės pagalbininkas, sūnus Haroldas renginio metu dalyviams parodė, kas padaryta, papasakojo apie procesus, apsunkinusius projekto eigą, bet neslėpė džiaugsmo - rezultatus matydami žmonės stebisi ir džiaugiasi. Paklaustas, kaip projekto vykdytojams kilo mintis vykdyti būtent tokį projektą, atsakymas buvo paprastas - norisi pasiūlyti žmonėms naujovę - poilsį moderniuose ir šiuolaikiškuose nameliuose medyje, taip skatinant turizmą Šakių rajone. 

16. Gabrieliaus Bublaičio jogos studija „Wild forest yoga“! Tai vieta kiekvieno kūnui ir sielai - tik tam kiekvienam reikia panorėti ir atvykti į Gelgaudiškio seniūniją, į Pakalniškių kaimą. Užsienyje gyvenęs, į Lietuvą sugrįžęs Gabrielius siūlo susipažinti su jogos galimybėmis, atsipalaiduoti ir laiką praleisti su niekuo nesulyginamoje lietuviškoje gamtoje…

17. Gelgaudiškio dvaras - irgi išdidus Zanavykijos krašto turizmo karalius. Sena istorija, įdomia praeitimi alsuojančios sienos, intriga šildantys pečiai… Ir dvaro ponas - Saulius Urbanavičius – su ponišku stotu, pasakojimu, manierom… Pasakojimai apie šiomis dienomis vykstančias ekskursijas, teatralizuotus pasirodymus, parodas, plenerus, koncertus… Tik atvykit,- sako ponas ir vaišina svečius kava ir ,,kropeliais”…

18. Ramūno ir Inaros Žvirblių „Zanavykų pirtis“. Tai jau daug metų Šakiuose veikianti šeimos pirtis, kurioje, kaip pats Ramūnas sako, visada atsiras vietos ir geros valios žmonėms! 5 ar 6 valandos pirtyje su pirtininko amatą gerai žinančiu Ramūnu pralekia nepastebimai, nors tokia veikla irgi vadinama lėtuoju turizmu…Vantų kvapas, karštis, geras garas ir būtinai tik prūdo vanduo - tai yra tai, kas gali iš bet kokio Lietuvos kampelio atvykusiam žmogui pašnibždėti - tai tokia yra tikra senoviška Zanavykų pirtis!

 

Informacinis renginys baigėsi, palikęs žmonėms neišdildomus įspūdžius. Belieka tik džiaugtis ir tikėti visų projektų darbo sėkme ir paklausa. Belieka linkėti dar projektinėje veikloje nedalyvavusiems - susikaupti ir dalyvauti! Darbo bus, bet naudos irgi… Kaip kažkada klasikas Kristijonas Donelaitis rašė - o lengvo gyvenimo mums niekas vienok ir nežadėjo…

Atvykite, čia poniškų privilegijų kraštas!

Į išvyką po rajoną vyko 23 asmenys.

Informacinis renginys buvo nemokamas.

Renginio metu buvo fotografuojama, nuotraukos viešinamos.

                                                                     Šakių krašto VVG administracija