Vasaros žolelės šildo žiemą!
- Informacija
- Parašyta 2024 Spalio 30, Trečiadienis 11:08
Kidulių jaunimo ekologinis klubas „Šerenta", asociacija įgyvendino projektą ,,Zanavykiškų žolelių nauda“ (ŠAKI-LEADER-1A-D-6-13-2020).
Projekto tikslas buvo - skatinti regioninių produktų integraciją, bendradarbiaujant su vaistinę žaliavą auginančiais ūkininkais, perdirbant ir prekiaujant vaistinėmis arbatžolėmis bei vaisių, daržovių saldainiais ir cukatomis. Šiam tikslui įgyvendinti klubas „Šerenta" projektinėmis lėšomis įsigijo konvekcinės džiovinimo sistemos džiovinimo kamerą, džioviklio ruošimo - tiekimo sistemą su šildytuvu, džiovyklės šilumos generavimo sistemos papildomą - dirbtinį šilumos šaltinį, šilumos akumuliavimo - paskirstymo sistemą ir buitinių nuotekų biologinius valymo įrenginius. Ši įranga sustatyta ir sumontuota atskirose specialiai įrengtose ir pritaikytose patalpose. Įranga jau senokai išbandyta ir puikiai veikia pagal paskirtį. Taip po truputį, kiekvieną kartą vis labiau save pastiprindami naujomis žiniomis ir patirtimis, šerentiečiai kuria savo verslą!
O šitokį verslą vystyti nėra labai lengva, nes šioje veikloje yra nemažai niuansų ir subtilybių – rasti ekologiškiausias pievas, prisitaikyti prie jų ir jose esančių vaistinių augalėlių brandos, nes bet kada viskas gali būti pievų savininkų nušienauta, žoleles rinkti tik gamtiniu požiūriu švariose vietose, apsaugotose nuo automobilių išmetamųjų dujų ir didelių dulkių kiekių, surinktas žoleles ir vaistažoles džiovinti, gaminti vaisių ir daržovių cukatas, pagamintą produkciją supakuoti, aprašyti, savo versliuką viešinti ir produktą parduoti… Oi daug čia yra darbų, o tam reikia ir oi kaip daug darbo… Ir daug darbo rankų… Projekto eigoje sukurta 1 darbo vieta (0,85 etato), tačiau projekte yra numatyta kilni savanorystė žolelių auginimo, paruošimo ir džiovinimo veiklose – tai pagalbos iš tiesų yra… Ir tai labai džiugina jaunimo ekologinio klubo ,,Šerenta” vadovę Ingą Navlickienę, kuriai dar padeda ir šeimos nariai. Tad veikla, kad ir subtiliai jautri, kruopšti ir nelengva – vis tiktai labai gražiai vyksta! Štai vieniems labai patinka ir tinka šalavijo arbata – skoniui ir sveikatai… Kitiems sveikesnės prieskoninės žolelės maistui gaminti… O štai Zyplių dvaro virtuvė – restoranas ,,Kuchmistrai” jau antrą sezoną perka iš klubo ,,Šerenta” gilių kavą, kuri, kaip sako restorano direktorė Jolita Briedė, labai patinka lankytojams – labai gardi ir kvapni… O štai dar kokį įspūdį restorano lankytojams daro ,,Poniška” arbata, kuri karšto vandens puodelyje stebuklingai keičia spalvą iš geltonos į mėlyną! Tiesiog puikios emocijos užvaldo ir teikia pridėtinę vertę svečiams, kurie lankosi dvaro virtuvėje – restorane!!!
Tad labai džiaugiamės kartu su šerentiečiais, linkim kuo smagiau darbus dirbti, linkim palankių orų ir švarių pievų, linkim naujų atradimų, prie natūralių gamtos turtų pridedant savo kūrybos kibirkštėlę dėl žolelių panaudojimo, dėl pavadinimų, dėl pakuočių, dėl legendų… Sėkmės Jums, gamtos mylėtojai ir žolelių žinovai!!!
Šakių krašto VVG informacija