Daugėja naujų mažųjų maisto tvarkymo įmonių

Smulkiųjų maisto augintojų, gamintojų ir vykdančių kitas su maisto tvarkymu susijusias veiklas ūkininkų ir verslininkų skaičius Lietuvoje nuolat auga. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) 2018 m. užsiregistravo ir veiklą pradėjo 12 proc. daugiau pieno, mėsos ir žuvies produktų gamybos įmonių, savo produkciją siūlančių tiesiogiai vartotojams. Smulkių viešojo maitinimo įmonių skaičius išaugo beveik 22 procentais.
Supaprastinus reikalavimus įsirengti skerdimo ir mėsos išpjaustymo, mėsos ar pieno produktų gamybos patalpas bei numačius lengvesnius veiklos įregistravimo reikalavimus prekybai pačių užauginta vaisių ir daržovių produkcija tiesiai iš ūkio, vis daugiau ūkininkų susidomi ir imasi iniciatyvos patys prekiauti savo užaugintais ir pagamintais produktais.
VMVT duomenimis, per metus Lietuvoje pradėjo veikti 33 naujos nedidelės mėsos produktų gamybos įmonės, 19 pieno produktų gamybos įmonių, 10 žuvininkystės produktų gamybos įmonių. Pernai įsteigta ir beveik 480 naujų kavinių, užkandinių, per 120 įmonių ėmėsi maisto gamybos „maisto sunkvežimiuose“, mažose užkandinėse ar kioskuose.
Ne tik ūkininkai ar verslininkai vis drąsiau naudojasi atsiradusiomis galimybėmis. Vis aktyvesnės tampa ir įvairios nevyriausybinės, visuomeninės organizacijos, klubai ar bendrijos, norintys ne tik savo reikmėms gaminti įvairius gaminius ar patiekalus, bet ir turėti galimybę prekiauti jais mugių ar renginių metu.
Šiuo metu baigiami derinti paprastesni reikalavimai maisto produktų parduotuvėms. Projekte numatyta daug palengvinimų mažose maisto prekių parduotuvėse vykdant savikontrolės sistemos reikalavimus, pildant dokumentus ir pan.
Taip pat numatyta atnaujinti šiuo metu galiojančius mažais kiekiais auginamų neperdirbtų negyvūninės kilmės maisto produktų (vaisių, daržovių, uogų ir pan.) tvarkymo reikalavimus. Rengiamame teisės akto projekte yra numatyta, kad pagaminta produkcija bus galima prekiauti beveik visoje šalies teritorijoje, o ne tik tame regione, kuriame ūkis registruotas, kaip numatyta šiuo metu galiojančioje redakcijoje. Be to, bus siūloma padidinti ir dabar nustatytus mažus neperdirbtų negyvūninio maisto produktų kiekius, kuriems būtų taikomi paprastesni tvarkymo reikalavimai.
Artimiausiu metu turėtų įsigalioti ir su Europos Komisija derinamas teisės akto projektas, įteisinsiantis smulkiajam gamybos sektoriui itin aktualius palengvinimus – galimybę nedidelius kiekius konditerijos ar viešojo maitinimo patiekalų gaminti namuose, neįrenginėjant papildomų maisto tvarkymo patalpų ir vartotojams juos siūlant įsigyti tiesiogiai.

Parengta pagal VMVT informaciją

Apklausa

Kaip vertinate bendruomeninio verslo kūrimo galimybę bendruomenėje?