Zanavykų seimelis įgyvendina projektą ,,Zanavykų krašto kulinarinis paveldo išsaugojimas“
Zanavykų seimelis įgyvendina projektą ,,Zanavykų krašto kulinarinis paveldo išsaugojimas“ (ŠAKI–LEADER–6B–KV–9–4–2021). Projektas įgyvendinamas pagal VPS I prioriteto priemonę „Vietos bendruomenių aktyvinimas ir telkimas per Zanavykų krašto kultūros savitumo išsaugojimą ir tradicijų tęstinumą“ (KODAS LEADER-19.2-SAVA-4).
Tai be partnerių įgyvendinamas projektas, kuris pretenduoja į 7413,00 eurų paramą.
Projekto tikslas – užtikrinti Zanavykų krašto kulinarinio paveldo išsaugojimą parengiant ir išleidžiant leidinį.
Projekto uždaviniai:
- Parengti ir išleisti leidinį "Istorinė zanavykų virtuvė" (tiražas 600 vnt.);
- Viešinti projektą publikuojant A3 formato viešinimas plakatą;
- Organizuoti leidinio pristatymo renginį Zyplių dvare.
Zanavykų kraštas turtingas etninės kultūros paveldu, tačiau iki šiol išlieka vienu iš mažiausiai tyrinėtų etninių Lietuvos regionų. Kulinarinis paveldas taip pat niekada plačiau nebuvo fiksuotas ir apibendrintas. Rajone veikia keletas kaimo turizmo sodybų, Zyplių dvare jau įsikūrusio restorano šefas pageidauja gauti daugiau informacijos apie Zanavykų krašto kulinarinį paveldą, jam būdingesnius receptus, kuriuos galėtų pritaikyti savo virtuvėse. Atvykstantys turistai domisi ne tik išskirtiniais objektais, bet ieško ir išskirtinio krašto kulinarinio paveldo. Suinteresuotų asmenų paklausimų nemažai yra sulaukęs Šakių turizmo informacinis centras, Šakių rajono kultūros įstaigų darbuotojai. Siekiant patenkinti šių bei kitų suinteresuotų tikslinių grupių interesus, projekto įgyvendinimo metu buvo apžvelgtas Zanavykų krašto valstietiškasis ir dvarų kulinarinis paveldas. Taigi planas beveik įgyvendintas!
Projekto įgyvendinimo laikotarpiu surinkta informacija apie kulinarinių tradicijų atsiradimą Zanavykų krašte, jų paplitimą, surinkti išlikę receptai, atlikti fotografavimo darbai. Informacijos rinkimo periodu organizaciniame bei kūrybiniame darbe talkino rajono kultūros įstaigų darbuotojai ir bendruomenių žmonės. Surinkta vertinga medžiaga po knygos išleidimo bus perduota Zanavykų krašto muziejui, siekiant užtikrinti jos išsaugojimą. O parengtas juodraštinis leidinio variantas jau perduotas leidybai – bus išleistas leidinys - albumas „Istorinė zanavykų virtuvė“.