Mokytis niekada nebus vėlu ir niekada žinių nebus per daug!

Marijampolės regione vykdomas tarpteritorinis projektas. Visos regiono vietos veiklos grupės - Kalvarijos VVG, Šakių krašto VVG, Vilkaviškio krašto VVG, Marijampolės VVG ir Sūduvos VVG - įgyvendina projektą „Amatų skatinimas ir lėtojo turizmo plėtra Marijampolės regione“ (Nr. 44TT-KM-20-3-09761-PR001), finansuojamą iš EŽŪFKP lėšų. Projekte įsigytos amatininkų rinkodaros mokymų paslaugos bei numatyti 5 skirtingų amatų (sūrių gamyba, muilo gamyba, bitininkystė, medžio drožimas, vaistažolininkystė) mokymai, kurie po vieną vyks kiekvienoje Marijampolės regiono VVG. Mokymai skirti amatininkams ir kitiems fiziniams asmenims iš Marijampolės regiono vietos veiklų grupių teritorijų.
Tikimasi, kad teoriniai ir praktiniai įvairių amatų mokymai suteiks pakankamą žinių bagažą ir pasibaigus mokymams, padės mokymų dalyviams pradėti konkretų amatą, kaip verslą.
Patys pirmieji – sūrių gamybos mokymai įvyko š. m. sausio 17 – 18 d. Kazlų Rūdos savivaldybėje. Iš visų Marijampolės regiono VVG suvažiavę dalyviai buvo supažindinti su dabartiniu teisiniu reglamentavimu, pristatytos pagrindinės sūrių rūšys ir technologijos, papasakota apie sūrinės įrengimą, supažindinta su sūrių gamybos technologijos įvadu, sūrių nokinimu, apžvelgti verslo organizavimo pagrindai.
Dalyviai ne tik įdėmiai klausėsi teorijos, bet kartu su lektore Virginija Vaičiukiniene dalyvavo praktiniame sūrių gamybos procese – gamino rikotą, mozarellą, filadelpią, mascarponę, saldaus pieno sūrį, desertinį, rūgštaus pieno sūrį, tepamą sūrelį, sūrį iš saldaus ir rūgštaus pieno. Po praktinių mokymų dalyvių laukė smagiausia dalis – pagamintų sūrių degustacija ir aptarimas.
Mokymų metu dalyviai išmoko savo poreikiams pasigaminti sūrį ir gavo bazinių įgūdžių toliau eksperimentuoti ir tobulėti.
Norinčių mokytis, be jokios abejonės, atsirado ir Šakių rajone! Mokytis važiavo voniškietės bendruomenietės, kurios, oi toli gražu, nėra naujokės virtuvėje ir prie sūrmaišių!
Bet kuo daugiau žinai, tuo daugiau supranti, kiek daug ir nežinai… Tai yra bendra tiesa, tinkanti visoms gyvenimo sritims. Todėl mūsų krašto moterys sako – naudos tikrai buvo! Įgijom daugiau žinių, pasidalinom praktiniais patarimais. Super mokymai! Taip optimistiškai ir pozityviai baigėm pokalbį, palinkėdami spausti kuo daugiau ir kuo įvairesnių sūrių!
Mokytis važiavusios moterys jau yra įrodžiusios – gaminti jos moka, ir ne tik sūrį – jų iniciatyva buo įgyvendintas Voniškių kaimo bendruomenės centro, asociacijos projektas „Maitinimo paslaugų teikimas“ (ŠAKI-LEADER-1C-M-1-11-2018). Valio!

Šakių krašto VVG informacija

Zenklai